Nasional   

PAS tegas tolak PH - Tuan Ibrahim

pada 19-05-2017 04:05 

Post Pic

 
KOTA BHARU: Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menegaskan parti itu tidak akan menyertai Pakatan Harapan (PH) sebaliknya sedang memperkasakan blok pembangkang ke-3 bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).
 
Beliau berkata ada pihak tertentu dalam PH cuba menimbulkan isu kerjasama PAS dan Umno di mana maklumat itu tidak tepat dengan harapan PAS akan menyertai pakatan tersebut.
 
"Mereka berharap PAS menyertai PH, namun kita tidak akan bersama mereka.
 
"Ini kerana prinsip yang dibawa PAS sering kali ditentang beberapa kumpulan dalam pakatan itu," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ceramah hari ini.
 
Tuan Ibrahim juga membidas pemimpin tertentu dalam PH yang menuduh PAS bekerjasama dengan Umno untuk menghadapi PRU14 termasuk berhubung pengagihan kerusi untuk ditandingi.
 
"Sebagai pemimpin, kalau kita percaya dengan maklumat yang dikutip di tepi jalan maka tidak layaklah menjadi pemimpin.
 
"Sepatutnya mereka mendapatkan maklumat yang betul," katanya sambil menegaskan PAS tidak menjalin sebarang kerjasama politik dengan Umno.
 
Baru-baru ini Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Tan Sri Muhyiddin Yassin mendakwa kononnya PAS mungkin akan mencapai kata sepakat dengan Umno untuk tidak melawan satu sama lain di kerusi sama pada Pilihan Raya Umum yang akan datang.
 
Muhyiddin berkata, tindakan PAS itu membuktikan pendirian mereka sama ada berdiri atas blok ketiga ataupun bersama dengan Umno.


Tags : PAS PH Tuan Ibrahim


Ruangan Komen