Nasional   

Malaysia tak kompromi Baitulmaqdis jadi ibu negara Israel, kata Najib

pada 07-12-2017 12:12 

Post Pic

 
KUALA LUMPUR: Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak secara lantang hari ini berkata, Malaysia menolak sekeras-kerasnya usaha menjadikan Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel sampai bila-bila.
 
Perdana Menteri berkata, kerajaan tidak akan sesekali berkompromi dalam apa-apa jua hal yang melibatkan penghinaan ke atas kesucian Islam.
 
"Pendirian ini kita ambil bukan sahaja di tanah air ini, bahkan di seluruh pelusuk dunia.
 
"Jadinya, apabila kita dikejutkan dengan usaha Amerika Syarikat untuk mengiktiraf satu daripada tiga tanah suci umat Islam sebagai ibu negara Israel, saya yakin dan percaya, mana mungkin kita sebagai umat Islam dapat menerimanya sampai bila-bila," katanya ketika menyampaikan ucapan dasar Presiden di Perhimpunan Agung Umno di Dewan Merdeka Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, hari ini.
 
Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump hari ini mencipta sejarah sebagai presiden pertama Amerika Syarikat mengiktiraf secara rasmi Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel.
 
Pada masa sama, beliau mengumumkan pelan memindahkan pejabat kedutaan Amerika Syarikat dari Tel Aviv ke Baitulmaqdis.
 
Bagaimanapun Trump mengakui pengiktirafan ini tidak akan mengubah status quo Baitulmaqdis sebagai kota suci kepada tiga agama.
 


Tags : Malaysia Baitulmaqdis najib


Ruangan Komen