Array


 Nasional   

PRU13 bulan September, kata Chua Soi Lek

pada 10-06-2012 04:06 

Post Pic

 

PETALING JAYA: Presiden MCA Datuk Seri Chua Soi Lek meneruskan teka-teki tarikh Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU13) apabila menjangkakan ia akan berlangsung pada bulan September.

Chua berkata demikian ketika ditemuramah dalam rancangan Red Tomato, Kumpulan Media Star baru-baru ini.

Katanya calon yang tidak berada dalam senarai tidak akan dihalang daripada bertanding asalkan mereka berpotensi untuk menang.

Ini termasuk bekas Presiden MCA Datuk Seri Ong Tee Keat yang juga Ahli Parlimen Pandan dan bekas Ketua Wanita MCA Datin Paduka Chew Mei Fun yang telah meletakkan jawatan pada 2010 sejurus Chua dilantik sebagai presiden parti.

"Ia (pilihan raya) akan diadakan pada bulan September, dan MCA akan memperkenalkan 30 hingga 40 peratus calon-calon.

"Mereka anggota parti yang tidak menyokong saya masih boleh menjadi calon asalkan mereka berpotensi untuk menang.

"Jika mereka fikir mereka adalah calon itu, tentunya saya akan menyokong mereka. Tiada masalah bagi saya," kata Chua memetik laporan akhbar The Star.

Bagaimanapun, Chua berkata keputusan menentukan sama ada calon-calon tersebut adalah calon boleh menang bukan bergantung kepada beliau.

"Calon boleh menang bergantung kepada pilihan rakyat. Bagaimana kita tahu yang calon-calon yang disukai oleh rakyat? Rakyat mempunyai mulut dan MCA mempunyai telinga. Pandangan mereka akan didengar," tambahnya.

Beliau juga mengulangi pendirian MCA untuk tidak menerima sebarang pelantikan Kabinet atau mana-mana jawatan rasmi jika MCA kalah teruk pada pilihan raya.

"Kami tidak menentang perlantikan, kita mahu menjelaskan kita mempunyai keberanian politik. Kita hanya akan memegang jawatan rasmi jika diberi mandat.

"Walaupun kita tidak akan berada dalam Kabinet, kita tidak akan meninggalkan gabungan Barisan Nasional (BN). Cina ramai percaya kehadiran MCA dalam Kabinet adalah pilihan. Jika kita tidak membuat keputusan itu, tiada apa yang akan berubah pada masa akan datang," katanya.

Chua berkata MCA tidak memenangi sebarang kerusi di negeri majoriti Cina Pulau Pinang dari 1990 hingga 1999, tetapi berkata parti itu masih akan cuba yang terbaik.

"MCA akan terus berkhidmat. Akan ada orang yang melihat usaha kami dan juga akan ada orang yang membenci kita. Tetapi yang sama, mereka akan melihat apa yang dilakukan oleh pembangkang," katanya.

Ketika diminta mengulas mengenai prestasi anaknya Datuk Chua Tee Yong yang menggantikan beliau sebagai Ahli Parlimen Labis dan juga Timbalan Pertanian dan Menteri Industri Asas Tani, Dr Chua enggan menjawab.

"Anak saya tidak dilantik. Beliau adalah seorang Ahli Parlimen yang dipilih. Anda harus bertanya kepada Lim Kit Siang, Karpal Singh dan Lim Guan Eng juga dan bukan hanya meminta Chua Soi Lek sahaja. Anda tidak berani meminta mereka soalan ini, betul?" beliau menyoal.
Ruangan Komen