Array


 Nasional   

Rasuah: Tujuh ditahan termasuk pegawai perhutanan

pada 12-09-2017 08:09 

Post Pic

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan tujuh orang dalam operasi berkaitan kes pencemaran alam sekitar termasuk pembalakan haram di sekitar Pahang dan Terengganu.
 
Empat individu ditahan di Pahang manakala tiga lagi di Terengganu.
 
Semua mereka yang berusia antara 32 hingga 62 tahun itu ditahan di beberapa lokasi di kedua-dua negeri itu antara jam 10.30 pagi dan 3.30 petang, Isnin.
 
Di Pahang, mereka yang ditahan adalah Pegawai Hutan Daerah Jerantut dan isterinya serta pemilik dan pengurus sebuah syarikat kontraktor.
 
Difahamkan, pegawai hutan daerah dan kakitangannya itu menerima rasuah daripada syarikat pembalakan sebagai balasan untuk tidak mengambil tindakan penguatkuasaan atas kegiatan pembalakan haram antara tahun 2015 hingga tahun ini.
 
Di Terengganu, SPRM menahan tiga individu iaitu dua pemilik syarikat pembalakan dan seorang pemandu lori.
 
Suspek disyaki memberi rasuah untuk mengelakkan tindakan oleh penguat kuasa Jabatan Perhutanan Terengganu kerana beroperasi tanpa lesen dan tidak mematuhi peraturan.
 
Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Azam Baki, mengesahkan tangkapan dan berkata pihaknya sedang mengesan beberapa lagi suspek dalam kes itu.
 
"SPRM memandang serius kes seperti ini sehingga menyebabkan kemusnahan alam sekitar dan akan mengambil tindakan sewajarnya terhadap mereka yang bertanggungjawab.
 
"Semua mereka yang ditahan akan direman esok untuk membantu siasatan yang sedang dijalankan oleh SPRM berhubung isu alam sekitar," katanya.


Tags : Rasuah pegawai perhutanan


Ruangan Komen