Array


 Nasional   

Khalid akur desakan pekerja JNSB

pada 05-09-2012 10:09 
Oleh Siti Sofia Md Nasir

Post Pic

 

SHAH ALAM: Kerajaan negeri Selangor akhirnya akur dengan desakan 55 orang pekerja syarikat Jana Niaga Sdn Bhd (JNSB), yang bertanggungjawab membangun dan menguruskan kediaman penuntut Universiti Selangor (Unisel) di Bestari Jaya, Kuala Selangor, untuk melunaskan tunggakan gaji mereka sejak Julai lepas.
 
Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata pihaknya telah memutuskan untuk membayar hutang tersebut yangg dianggarkan berjumlah RM15 juta.
 
Bagaimanapun, Khalid tidak memperjelaskan secara terperinci bila dan bagaimana prosedur pembayaran itu akan dilakukan.
 
"Oh, kita sudah bersetuju untuk membayar," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Exco di Bangunan SUK, di sini, hari ini.
 
Sementara itu, Ketua Residen Komuniti Siswa JNSB Noorashikeen Mohd Stap ketika dihubungi Antarapos berkata, pihaknya tidak dapat mengulas lanjut mengenai perkara berkenaan.
 
Katanya, ini kerana isu tersebut sudah menjadi kes mahkamah dan pihaknya hanya dapat memberi kenyataan rasmi selepas 14 September ini.
 
Kelmarin, pekerja JNSB bercadang mengadakan mogok kedua selepas pihak pengurusan universiti milik kerajaan negeri itu masih gagal melunaskan tunggakan gaji mereka sejak Julai lepas.
 
Akhbar juga sebelum ini melaporkan Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Selangor Datuk Seri Noh Omar mendakwa Unisel berhutang hampir RM15 juta dengan JNSB. 
 
Hutang itu termasuk tunggakan bayaran melibatkan kos penyelenggaraan di kampus induk dan operasi asrama universiti milik kerajaan negeri Selangor tersebut.
 
Rentetan isu itu, kerajaan negeri Selangor mengumumkan penubuhan sebuah panel timbang tara yang diketuai Muhammad Khusrin bagi menyelesaikan masalah antara Unisel dan JNSB.
 

 
Ruangan Komen