Array


 Nasional   

Langat 2: Selangor tekad ambil tindakan undang-undang

pada 17-09-2012 07:09 

Post Pic

 

PETALING JAYA: Kerajaan Selangor akan mengambil tindakan undang-undang sekiranya kerajaan Pusat tetap berkeras untuk meneruskan pembinaan Projek Loji Rawatan Air Langat 2 (Langat 2).
 
Exco Selangor, Dr Xavier Jayakumar berkata, kerajaan negeri akan menggunakan peruntukan undang-undang di bawah Kanun Tanah Negara sebagai langkah akhir bagi menghalang kerajaan persekutuan meneruskan projek tersebut termasuk untuk tidak memberikan Perintah Pembangunan (DO).
 
"Kerajaan negeri memang tidak akan berikan DO bagi projek ini. Kita harap kerajaan Persekutuan bertindak mengikut Perlembagaan kerana isu tanah berada di bawah bidang kuasa kerajaan negeri.
 
"Kita akan ambil tindakan mahkamah sekiranya mereka (Kerajaan Persekutuan) meneruskan tanpa kebenaran...hanya undang-undang boleh menghalang kalau terus berdegil," katanya.
 
Beliau berkata demikian sebagai mengulas mengenai pengulangan pendirian tegas Kerajaan Persekutuan untuk meneruskan projek Langat 2 walaupun ditentang hebat kerajaan negeri.
 
Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dilaporkan berkata keputusan untuk tidak berganjak daripada meneruskan projek itu bukan sekadar tekad tetapi azam Kerajaan Pusat demi kebaikan rakyat di Selangor dan Lembah Klang.
 
Sebelum ini Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail mendedahkan, projek Langat 2 masih boleh dilaksanakan meskipun Kerajaan Selangor berkeras tidak membenarkan pembinaannya dan enggan memberikan kelulusan DO.Ruangan Komen